dimecres, 23 de març del 2011

Ja hem estrenat el vestit de l'escamot Federal

Els proppassats 18,19 i 20 de març tingué lloc l’Onzena Mostra de la Diversitat Cultural de Terrassa. El diumenge 20 estava programada una Cercavila de Grups de Cultura Tradicional i Popular al si del Parc de Vallparadís. Aquestes forem les colles participants:

Trabucaires de Terrassa (La Colla Dels Federins), Drac de Terrassa, Drac Infantil de Terrassa, Banda de Terrassa, Gegants de Terrassa, Nans de Terrassa, Irmandade Galega O Noso Lar, Bastoners de Terrassa, Papallona de Sant Pere, Pajara de Terrassa, Diables de Sant Llorenç, Bitxo del Torrent Mitger, Drac de Ca N’aurell, Diables de Terrassa.


Aprofitant la trobada amb tantes Colles de Cultura Tradicional varem voler presentar-ne el vestit que portarem, aquells que constituirem l'Escamot Federal, per a la Cercavila : Que venen els Carlins! Que venen els Federals! Que organitzem per a la Fira Modernista, el diumenge 8 de maig.
Aquí us pengem les fotos del disseny presentat. Ha estat inspirat en l'uniforme dels Voluntaris Catalans del Cos de Miquelets de la Diputació de Barcelona, que sota les ordres del General Prim participaren a la Guerra de l'Àfrica ( 1859 - 1860)


És espectacular!

Aquesta era la nostra intenció.La seva gran gesta fou a la Batalla de Wad Ras.
Justament un 23 de març, el de 1860.

La batalla de Wad-Ras, per Marià Fortuny (1862-1863)


La batalla de Wad Ras o Wad-Ras fou la quarta i darrera batalla de Guerra d'Àfrica entre el Marroc i Espanya el 1859 i 1860. Rebé el nom d'unes altures muntanyoses properes a la confluència entre els rius Jelú i Buceja. Es va lliurar el dia 23 de març de 1860 essent el combat més sagnant de tota la guerra. Els espanyols anaven dirigits pel seu comandant en cap Leopoldo O'Donnell. El príncep Muley Abbas que disposava de fins a quaranta mil homes que estaven estacionats a la confluència dels rius Jelú i Buceja. La boira va dificultar les operacions però finalment el combat es va iniciar a les 9 del matí i fou en bona part un cos a cos, amb actes d'heroisme per les dues parts. Els espanyols van tenir 1.200 morts. Les forces de reserva espanyoles de Mackenna i Ríos van intervenir i van decidir la batalla, que va posar fi a la guerra. En aquesta batalla es va destacar el batalló de Voluntaris Catalans (inicialment 400 homes) que van tenir tantes baixes que quan el general Prim va preguntar quants havien mort, el cap dels voluntaris va dir "molts", i quan Prim va preguntar si en quedaven per un altre batalla, el cap va contestar "per una altra potser sí, però ja no per més".
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada