divendres, 25 de maig del 2012

Carta al Diari de Terrassa el 23 maig de 2.012

Els Federins, Trabucaires de Terrassa i la Fira Modernista.

Benvolguts conciutadans i conciudadanes

Enguany volem excusar-nos per no haver estat presents en una festa tan pròpia de la Ciutat de Terrassa i tan nostra com és la Fira Modernista.

A aquestes alçades, son molts els ciutadans que s’impliquen i participen d’aquesta Fira, que ja és un referent per Terrassa. Ho fan en més o menys grau, fent activitats o tan sols vestint-se d’època i sortint a passejar, a fruir de l’ambient que s’hi respira tot el cap de setmana. Molta gent anònima que hi posa la seva participació desinteressada.

I en aquest context, una colla, tot cercant una forma de participació, vam reunir diversos fets.

 El primer: les ganes de participar en una festa de la Ciutat. El segon: la recuperació de un fet històric, i únic i distintiu, de Terrassa con va ser l’assaig de saqueig del municipi per un escamot carlí a la tercera carlinada, i el seu rebuig per la milícia ciutadana. El tercer: la manca a la Ciutat de un element festiu, actualment catalogat com a bé cultural per la Generalitat, con som els trabucaires. Els galejadors i galejadores que anys enrere anunciaven les festes als pobles, avisant als veïnat que començava la xerinola i on s’organitzava.

Per això també és una Fira molt significativa per nosaltres, ja que hi varem néixer l’any 2010, en una recreació lúdica, festiva, d’aquells fets, i com un element més per despertar la ciutadania i convidar-la a la festa.

Enguany, però, va coincidir amb la XXX Trobada Nacional de Trabucaires de Catalunya, que es va celebrar a Berga, reunint més de 400 trabucaires, i on es portava a terme el bateig de una colla: Els Federins, Trabucaires de Terrassa. No ens podíem excusar, era la Festa dels Trabucaires de Catalunya, però també era nostra. Ens ho havia ofert la Coordinadora, i ens apadrinaven amics molt estimats, envoltats de molta altra gent de Catalunya i del Regne de Valencia.

Per tot això us volem demanar: perdoneu-nos terrassenques i terrassencs. Tot i que presents "en esperit", amb un dels nostres uniformes exposat al Museu Tèxtil, no ens va ser possible ser-hi físicament.

L’any que ve procurarem, si Déu vol, i el temps i l’autoritat ho permeten, ser-hi. Per recordar-nos entre tots la Festa i per oblidar temporalment els temps que vivim.

Vostres,

Els Federins, Trabucaires de Terrassa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada